Hur du använder kalk eller krita för klättring

Klättring är en aktiv sport där händerna belastas hårt. Att då få svettiga händer är ett säkert recept på att sluta ta sig uppåt. Kalk motverkar svettiga händer genom att bidra med ökad friktionen och därmed ge dig ett bättre grepp. Det ökade greppet minskar även risken att du får blåsor på fingrarna. 

I denna guide går vi igenom vilka olika sorters kalk det finns, hur du bör använda dem samt vilka kringprodukter som kan vara bra att ha med på klätterturen.

Kvinna dammar krita för klättring

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Klätterskon.se. 

Utvalda produkter

Flytande krita

flytande kalk black diamond

Black Diamond Flytande Kalk

Kritpåse för fast kalk

orange kritpåse

Moon Trad Kalkpåse

Kritsäck för bouldering

kritsäck black diamond

Black Diamond Mondo

Kalk för klättring

Oavsett om du klättrar inomhus eller utomhus så rekommenderar vi att du använder dig av någon form av kalk eller krita. Vad är då skillnaden mellan dessa produkter? Ptja, det är egentligen samma produkt. Det många kallar för krita är i själva verket kalk, så krita är bara själva produktnamnet. Oavsett vad du säger så lär det dock inte förvirra någon, men för de nybörjare som läser detta så vill vi ändå klargöra saken.

Kalk ökar friktionen på den del av kroppen som är allra mest utsatt vid klättring, fingrarna. Detta hjälper dels till att minska skaderisken, men det ökar även din förmåga att hålla tag om svåra grepp.

Olika typer av kalk och krita som används vid klättring

All kalk som används inom klättring är gjord av magnesium. Det är lätt att föreställa sig att det bara finns en sorts kalk, men det finns faktiskt en rad olika varianter på kalk. Alla har sina för och nackdelar, här berättar vi om de olika produkterna och vad de är bra på.

Flytande kalk / krita

De flesta klättrare börjar sin karriär med flytande krita, Detta är den allra smidigaste produkten då man inte behöver någon extra produkt att förvara den i. Kalk i flytande form är även lätt att dosera och lämnar minst damm efter sig.

En av nackdelarna med denna typ av kalk är dels att den är dyrare, då en flaska kalk inte alls håller lika länge som en påse med kalk. Den allra största nackdelen är dock att du inte har någon möjlighet att ta med dig den upp på väggen. Visst, du kan ha den i fickan men helt ärligt så är detta en väldigt dålig lösning. Detta problemet är störst vid topprepsklättring, vid bouldering är det inte ett lika stort problem då väggarna inte är lika höga. Många som använder kalkpåsar väljer att inte använda dem när de bouldrar då det helt enkelt inte behövs.  

Flytande kalk rekommenderar vi till alla nybörjare som just har börjat med klättring. Att då köpa en kalkpåse innan men riktigt vet om man gillar att klättra kanske inte är den bästa idén. En burk flytande kalk kommer ändå hålla för ganska många turer i klätterhallen. I längden rekommenderar vi dock att man använder sig av någon form av fast kalk. Flytande krita är även ett bra val för de som inte bryr sig om den ökade kostnaden och främst är intresserad av bouldering inomhus, detta då den dammar mindre än fast kalk.

Fördelar
  • Lämpligt för nybörjare 
  • Grisar väldigt lite
  • Tar lite plats i ryggsäcken
  • Bra för inomhusklättring
Nackdelar
  • Dyrare än fast kalk
  • Innehåller aceton vilket kan svida väldigt mycket om du har sår på händerna

Black Diamond Flytande krita 150ml

flytande kalk black diamond

Mammut Flytande krita 100ml/200ml

flytande kalk mammut

Fast kalk för klättring

Fast krita finns att köpa i form av block eller som löst pulver. Här rekommenderar vi att man använder sig av den varianten av krita som kommer i ren pulverform.

Visst –  man kan välja att köpa ett block av kalk för att krossa det själv, och det kommer fungera ypperligt. Fördelen med krita som kommer färdigpulveriserad är att tillverkarna då har möjlighet att använda tillsatser som gör att det torkar snabbare. Detta är extra viktigt när du är uppe på en vägg och sträcker dig efter kalkpåsen. Att kalket då blir effektivt någon sekund snabbare kan göra underverk. 

Fast kalk kan såklart användas direkt från påsen det kommer i, men då tycker vi hellre att du ska använda flytande krita. Krita förvaras i antingen en kritpåse eller i en kritsäck, nedan berättar vi mer om de olika alternativen.

Fördelar
  • Fast krita går att ta med upp på väggen
  • Billigare än flytande krita
Nackdelar
  • Dammar mer än flytande krita
  • Tar mer plats än kalk i flytande form

Black Diamond 100G/200G/300g löst kalk

fast krita black diamond

Mammut lös krita 100g/200g

krita lös form mammut

Kritpåse - för att ta med upp på klätterväggen

En kritpåse fästes vanligtvis i klätterselen. Många kritpåsar kommer även med ett bälte som man kan ha runt midjan om man vill ta med den upp på boulderväggen. 

Alla kritpåsar som vi listar här har ett fack på sidan där du kan stoppa ned en klätterborste. Denna borste används vid rengöring av greppen, då för mycket kalk på ett grepp faktiskt kan göra att du får svårt att greppa kring det.

Om du har en kritpåse är det väldigt viktigt att du stänger den innan du stoppar ner den i ryggsäcken, eller när du vilar. Annars kommer du ha en dåååålig tid… Att spilla kalk i ryggsäcken eller på golvet i klätterhallen är verkligen inte kul. Kalkpåsar finns med olika stängningssystem.

Vanligast, och även billigast är kalkpåsar med dragsnöre. Dessa fungerar helt OK, de varianter vi har testat har dock inte velat hålla riktigt tätt när de är i trånga ryggsäckar, och vi tenderade även att glömma stänga de ibland, då det är ganska otydligt rent visuellt om påsen är stängd eller öppen. Om du köper en kalkpåse med dragsnöre rekommenderar vi att du använder dig av en kalkboll för att minimera onödigt spill.

Det finns även system med magnetstängning eller varianter med knappar. Dessa fungerar mycket bättre då det är väldigt tydligt om kritpåsen är stängd eller inte. De håller även tätt även om de läggs tryck på dem när de är i din klätterryggsäck. Vi rekommenderar att man köper en kritpåse med ett bra stängningssystem för att slippa tråkiga situationer.

Moon Trad kritpåse

orange kritpåse

DMM Trad kritpåse

röd kritpåse dmm

Ortovox First Aid Rock Doc kalkpåse

dmm doc blå kritpåse

La Sportiva Jeans Kalkpåse

la sportiva svart och gul kritpåse

Kritboll

Om du främst klättrar inomhus rekommenderar vi att du skaffar dig en kritboll. Den fungerar så att du fyller den med kalk, och stoppar därefter ned den i din kritpåse. Den hjälper sedan till att minska dammet som uppstår när du tar ut handen ur själva kritpåsen. Kritbollar fungerar väldigt bra för detta ändamål och det är väldigt uppskattat av andra klättrare om du använder det inomhus då det leder till en bättre miljö med mindre damm (kalk) i luften.

Det finns både påfyllningsbara kritbollar och kritbollar som inte går att fylla på. Båda varianter av kritboll som vi listar går enkelt att fylla på själv.

TIPS: En kritboll kan du enkelt göra själv genom att fylla en strumpa med kalk och sen göra en knut högst upp. Se bara till att du använder en strumpa som är tillräckligt tunn, då den annars inte släpper igenom någon krita.

 

Metolius Super Kritboll

kritboll

Kritsäck - bäst lämpad för bouldering

En kritsäck är mycket större än en kritpåse, såpass mycket större att du faktiskt inte tar med den upp på väggen. En kritsäck kan vara en ganska praktisk lösning då den har förvaring till saker utöver krita. Här kan du till exempel förvara din mobil, plånbok, nycklar och tejp. Praktiskt va?

En kritsäck är bra för de klättrare som mest fokuserar på boulderingväggen, då det ofta räcker att krita händerna mellan olika toppförsök.

Black Diamond Mondo Kritsäck

kritsäck black diamond

Edelrid Herkules kritsäck

kritsäck edelrid herkules

Mammut Boulder kalksäck

kritsäck mammut boulder

La Sportiva Training kalksäck

kritsäck la sportiva jeans

Känner du att det är något vi missat? Har du någon fråga? Tyck gärna till i vårat kommentarsfält nedan 🙂 Vi strävar ständigt efter att bli bättre och tar gärna emot din feedback.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *