Nylonslingor

Nylon är ett syntetiskt material som används för slingor och quickdraws. Slingor i nylon  har använts inom klättring sedan 50-talet, så det är onekligen ett väl beprövat material. 

Nylonslingor känns igen av att de är färgade genom hela slingan, jämfört med dyneemaslingor som bara har en färgad kant.

Fördelar
 • Dynamiska
 • Billigare
 • Hållbara
 • Färgglada
Nackdelar
 • Större och klumpigare än Dyneema
 • Absorberar vatten. Olämpliga för isklättring

Dynamiska

Nylonslingor är dynamiska vilket innebär att de töjer på sig vid fall. Detta minskar belastningen på kropp samt utrustning

Billiga

Slingor i nylon kostar ungefär hälften så mycket som dyneemaslingor med samma hållfasthet.

Hållbara

Fibrena i nylon degraderas inte lika fort som dyneema. Detta gör att de generellt sett håller längre, men det beror såklart även på hur de används.

Färgglada

Nylon är ett material som går att färga. Fördelen med detta är dels att det är lättare att organisera på racket, men det underlättar även för dig och dina klätterkompisar att skilja på era slingor.

Klumpigare

Nylon är inte lika starkt som Dyneema vilket gör att slingorna är avsevärt mycket större och klumpigare. Tydligast med långa slingor.

Absorberar vatten

Nylon har ganska god vattenabsorberingsförmåga, vilket såklart inte är önskvärt. De fungerar ändå att klättra med i regn, men vid isklättring gör denna förmåga de direkt olämpliga.

Användningsområde

Nylonslingor är särskilt lämpade till att bygga standplatser, då de ofta innefattar knutar. De passar även bra att använda om du skasäkra fast dig vid själva standplatsen, en s.k. ”cowtail. 

Dyneemaslingor

DyneemaSpectra eller Dynatec. Tre olika namn på samma sorts slinga. Dyneema var den första slingan som släpptes under mitten på 90-talet, och är därför det namnet som fastnat hos de flesta. Gemensamt för alla dessa slingor är att de är tillverkade i polyeten, ett syntetiskt material som är starkare än stål (!). 

Dyneemaslingor är mestadels vita, de har en färgad kant i nylon som är till för att motverka fransning.

Fördelar
 • Starkt
 • Tåligt
 • Absorberar väldigt lite vatten
Nackdelar
 • Dyrare
 • Ej dynamiska
 • Undvik knutar
 • Låg smältpunkt

Starkt

Polyeten är ett urstarkt material, därför är dyneemaslingor ganska kompakta jämfört med slingor i nylon. Detta leder dels till att de tar mindre plats i ryggsäck och på rack, men de väger även 50% mindre än nylonslingor med samma hållfasthet.

Tåliga

Polyeten må vara ett material med kortare ”shelf-life” än
nylon, men det är mer beständigt mot nötskador samt UV-strålning.

Ej dynamiska

Polyeten är ett material som inte töjer på sig vid stress. Många likställer ett fall på en dyneemaslinga med ett fall på en stålvajer, men detta är inte riktigt sant. Dyneema stretchar ungefär 3 – 5% ,jämfört med nylon som ligger på 10-15%

Knyt ej

Slingor tillverkade i polyeten kan tappa upp till 50% av styrkan om man gör en knut på dem. Materialet har dessutom väldigt låg friktion vilket i värsta fall kan leda till att knuten vandrar genom sig själv och öppnar upp.

Det finns speciella knutar som förhindrar detta från att hända, men även om du använder dig av dessa så finns det en risk att knuten dras åt så tight när den belastas så att du aldrig kommer få upp den igen.

Lägre smältpunkt

Polyeten har en mycket lägre smältpunkt än nylon
Detta kommer knappast bli ett problem i solen, men du bör undvika rep mot rep i största möjliga mån då det leder till värme i form av friktion.

Smältpunkten för dyneema är 145° medans nylon tål 245°.

Användningsområde

Slingor i polyeten är ett utmärkt material om du ska ha med mycket upp på berget, till exempel vid multi-pitches. De sparar både plats och vikt jämfört med nylonslingor. De är särskilt väl lämpade till förlängningsbara quickdraws då motsvarande i nylon fort blir väldigt klumpiga.

Generellt sett är de ett bra val för långa slingor då de är mycket mer kompakta än nylonslingor. Det kan trots det vara bra att ha minst en lång nylonslinga utifall du ska bygga standplats och behöver sammankoppla de olika fästpunkterna med en knut.

Om du ska isklättra så är det nästan ett måste att ha quickdraws med dyneemaslingor, då du slipper problemed med att de fryser till is.

Sammanfattning och källor
Till det mesta fungerar båda sorters slingorna bra. Det finns inget material som är ”bättre” än de andra, då de båda har olika styrkor. Det viktigaste att tänka på är att du inte använder nylonslingor till isklättring, och att du i största möjliga mån undviker att göra knutar på dyneemaslingor.

När du ska köpa klätterslingor, fundera noggrannt vad syftet är. Om du bara ska ha ett fåtal så är nackdelen med nylonslingor (storleken) ganska liten. Om du däremot fyller racket med slingor och quickdraws så kan det vara en god idé att så många som möjligt är gjorda i polyeten.

DMM har testat hur mycket nylon respektive dyneemaslingor tål vid fall, samt hur mycket respektive material påverkas av knutar. Läs mer här