Vad är ledklättring?
Ledklättring skiljer sig från toprepsklättring genom att klättraren tar med sig repet på vägen upp. Klättraren hakar sedan fast repet i säkringspunkter med hjälp av quickdraws. Ledklättring är mer fysiskt krävande än topprepsklättring då klättraren måste stanna vid varje fästpunkt, sträcka sig efter en quickdraw från selen (vid klättring inomhus finns det ofta quickdraws på själva leden), fästa den i säkringspunkten för att slutligen föra repet genom quickdrawen på ett korrekt sätt.
Komma igång med ledklättring
Om du inte har ledklättrat förut, så rekommenderar vi starkt att du börjar inomhus. Riskerna vid ledklättring är mycket större än vid topprepsklättring, så det är viktigt att du börjar i en kontrollerad miljö.
För att ledklättra inomhus så måste både klättraren och den som säkrar ha ett rött klätterkort. Detta får man genom att gå en utbildning på ditt lokala klättercenter eller på en klätterskola. Vi kommer vid mån av tid lägga upp information om klätterkurser i alla olika län, men just nu rekommenderar vi att du googlar dig fram istället.
Lyckas med ledklättring
För att lyckas med ledklättring måste du vara bekväm på väggen. I början av din ledklättringskarriär kommer rephanteringen antagligen kännas ganska obekväm och klumpig. Eftersom du bara har möjlighet att hålla i dig med en arm medans du handkas med repet så dränar det en hel del av din energi, men detta är något som du blir mer bekväm med ju mer du ledklättrar.
Vid ledklättring blir eventuella fall längre, därav ställer det även högre krav rent mentalt.
Innan du ger dig upp på väggen, gå igenom positionerna för de olika fästpunkter. Alla fästpunkter ställer olika krav på klättraren baserat på hur de är placerade, så scouta ut och förbered dig mentalt på hur du ska hantera de svårare bultarna.
Utrustning vid ledklättring
Vi förutsätter att du som är intresserad av ledklättring har allt grundläggande utrustning som behövs för att klättra, så som klätterskor. Vi kommer därför bara berätta om den extra utrustning som krävs för att komma igång med ledklättring jämfört med topprepsklättring.
- Klätterrep. Vissa klätterhallar har rep som kan användas vid ledklättring, men oftast behöver man ta med ett eget. Kom ihåg att repet behöver vara mer än dubbelt så långt som själva väggen. Vid klättring utomhus kan en guidebok eller klätterförare ofta berätta hur hög väggen är.
- Quickdraws, eller kortslingor som används för att fästa repet i. Dessa kommar i olika längder samt med olika grindar men de är oftast utbytbara med varandra. Långa quickdraws kan däremot göra att du behöver använda mindre slingor (eller inga alls).
- Slingor används för att flytta fästpunkten för själva repet, detta görs för att förhindra repdrag när en bult inte är nog nära leden, samt för att flytta den från vassa kanter. Klätterslingor är också användbara om du ska bygga standplats men då behöver du även låsbara karbiner.
Vi har gjort en guide för klätterslingor där vi mer ingående går in på vad klätterslingor är bra för samt vad skillnaden på de två vanligaste materialen nylon och dyneema är. - Klätterhjälm. En hjälm bör såklart användas vid all klättring utomhus, men vi vill ändå lägga in en påminnelse om det. Både säkraren och klättraren bör använda klätterhjälmar för att undvika olyckor.
Vid klättring utomhus behövs såklart en hel del annan utrustning, förbered dig väl genom att läsa här.