La Sportiva Katana

Priser för La Sportiva Katana

Funktioner

 • Lätt böjd sula som passar bra till all sorts klättring
 • Finns med både snörning och kardborreband
 • Överdel i läder för bra passform

Specifikationer

Märke: La Sportiva

Modell: Katana

Formfaktor: Mellan

Snörning: Skosnöre / Kardborre

Vikt: 494 gram

Bästa all-around klätterskon

La Sportiva Katana är en av marknadens mest välrundade klätterskor. Den passar bra för både inomhus- och utomhusklättring. Av de skor som har mellanaggresiv sula, så skulle vi säga att Katana är allra bekvämast. Du kan utan större problem använda den på långa klätterturer utomhus, likväl som att du kan ha på dem när du vilar mellan olika toppförsök inomhus. Vi rekommenderar dock att du tar av dig skorna ibland för att vila fötterna, även om du inte känner behovet av det hela tiden. Överdelen av skon är gjord i läder vilket gör att den till viss del kommer anpassa sig efter formen av din fot. Skon har dessutom en speciellt utformad mellansula som hjälper dig att få bra fäste även på de allra minsta greppen. La Sportiva Katanas enda svaghet är egentligen bouldering. Den är absolut inte dålig på bouldering, men för de som enbart klättrar bouldering så rekommenderar vi klätterskor som är mer aggresivt utformade.

Black Diamond Momentum

Priser för Black Diamond Momentum

Herr Dam Barn

Funktioner

 • Unik mesh / vävd överdel i syntetmaterial
 • Finns med både skosnöre och kardborreband
 • Neutral sula – mycket bekväm

Specifikationer

Märke: Black Diamond

Modell: Momentum

Formfaktor: Neutral

Snörning: Skosnöre / Kardborre

Vikt: 442 gram

Neutral klättersko som passar bra för nybörjare

Black Diamond Momentum är en neutralt utformad klättersko som är perfekt för nybörjare. Denna sko fungerar allra bäst vid inomhusklättring på toppväggar, sprickklättring samt för klätterturer med flera replängder (multi-pitches) förutsatt att de inte är jättetekniska. Eftersom den har en neutralt utformad sula är den än mer bekväm än de skor som har aggresiv eller mellanaggresiva sulor, och du kan utan problem ha på denna sko under en hel dag av klättring.

Överdelen av denna sko är tillverkad i syntetmaterial, men Black Diamond har tagit en ganska unik approach till detta. Traditionellt sett så andas klätterskor som har överdel i syntetmaterial sämre än läderskor. Detta leder till mer fotsvett och om man har på de länge kan det även leda till tillfällig utmattning. Black Diamond Momentum har dock en överdel som är gjord i ett material som bäst beskrivs som ”vävt” (se bild). Dessa skor andas minst lika bra som ett par klätterskor som är gjorda i läder, vilket gör de än mer bekväma än de annars hade varit.

Svagheten med denna sko är egentligen alla leder med överhäng. När väggen du klättrar på har överhäng så vill du ha skor som är mer aggressivt utformade än dessa, då det låter dig utnyttja kraften från dina ben på ett så effektivt sätt som möjligt. Leder med överhäng hittas sällan på toppväggar för nybörjare, men om du är intresserad av att bouldra så kommer du ganska snart stöta på väggar med överhäng. Dessa skor fungerar såklart även vid överhäng, men ju mer tekniskt krävande väggen är, ju mer faller dessa skor kort.

La Sportiva Testarossa

La Sportiva Testarossa finns tyvärr inte i lager hos någon av våra samarbetspartners just nu.

Funktioner

 • Aggressivt utformad sula ger optimal prestanda vid klättring med överhäng och annan krävande klättring
 • Riktigt bra kardborresystem
 • Överdel i läder formar sig efter foten

Specifikationer

Märke: La Sportiva

Modell: Testarossa

Formfaktor: Aggressiv

Snörning: Skosnöre

Vikt: 478 gram

Bra val för bouldering och teknisk klättring

La Sportiva Testarossa är ett par klätterskor som är utvecklade för maximal prestanda på tekniskt krävande leder. De är aggressivt utformade vilket hjälper dig att använda dina benmuskler på ett så effektivt sätt som möjligt.

För dig som brinner för att bouldra så är detta en av de bästa klätterskorna på marknaden, men den fungerar även bra vid topprepsklättring – helst på svårare väggar med små grepp, samt väggar med kraftigt överhäng. Ju mer krävande väggen är, ju mer skiner dessa skor.

Den största svagheten med denna sko är vid sprickklättring, då den aggressiva utformningen hjälper snarare än stjälper. Den aggressiva formen på sulan gör även att du inte vill ha på dig dessa skor hur länge som helst. Även om det inte gör ont så råder vi dig att ta av dem medans du vilar, detta i förebyggande syfte.

För dig som inte använt klätterskor med aggresiv utformning förut så rekommenderar vi istället La Sportiva Miura, som du kan läsa mer om nedan.

La Sportiva Miura

Priser för La Sportiva Miura

Funktioner

 • Aggressivt utformad sula för god prestanda vid överhäng och avancerad klättring
 • Riktigt bra kardborresystem
 • Överdel i läder formar sig efter foten

Specifikationer

Märke: La Sportiva

Modell: Miura

Formfaktor: Aggresiv-

Snörning: Skosnöre / Kardborre

Vikt: 450 gram

Klättersko väl lämpad för krävande multi-pitches och bouldering

La Sportiva Miura är en av de allra mest populära klätterskorna som finns på marknaden . De är aggressivt utformade men de är lite mer neutrala än Testarossa-skorna, och därför bekvämare. Detta är ett bra köp för dig som är intresserade av aggressivt utformade klätterskor men inte klättrat med sådana förut. Om du är intresserade av att klättra flera replängder utomhus, så tycker vi att detta är ett bättre val än Testarossa.

Eftersom denna sko har en sula som är lite mindre aggresiv än Testarossa så är den lite mer mångsidig. Miura passar bra om du till exempel ska på långa utomhusturer med flera replängder, men den passar även bra till allt annat som Testarossa är bra på. Det den tappar är egentligen prestanda på de allra svåraste lederna. Trots det så fungerar den ypperligt även på dessa, bara inte riktigt lika bra som Testarossa. Oavsett vilken av dessa två skor du väljer, så kommer de göra sig yttersta för att ta dig till toppen.

I Sverige hittar vi La Sportiva Miura i två olika varianter. La sportiva Miura VS, som snörs med kardborreband. Snörningen med kardborreband fungerar sjukt bra på dessa skor då du hittar hela 3 stycken kardborreband på dessa. Två sluts åt vänster, och en sluts åt höger. Detta gör att skorna sitter i princip lika tight som om du hade använt skosnören. Denna sko finns även i damvariant som använder sig av traditionella skosnören. Båda skorna har en överdel som är gjord i läder vilket underlättar passformen och gör att skon andas bättre.

Black Diamond Focus

Priser för Black Diamond Focus

Dam
Tyvärr kan vi inte hitta information om denna produkt.
Herr
Tyvärr kan vi inte hitta information om denna produkt.

Funktioner

 • Mellanaggressiv sula vilket gör att den passar bra för många olika sorters klättring.
 • Bred sula
 • Väldigt prisvärda klätterskor

Specifikationer

Märke: Black Diamond

Modell: Focus

Formfaktor: Mellan

Snörning: Kardborre

Vikt: 446 gram

Bra sko för klättring utomhus

Black Diamond Focus  är en klättersko med en sula som är mellanböjd. Den passar mycket bra för både inomhusväggar och klättring på klippor utomhus. Vid klättring utomhus stöter man ofta ganska varierad klättring. Om du klättrar på en vägg med sprickorså vill man inte ha en sko som är alltför aggressiv. I det läget är Black Diamond Focus helt perfekt. Den passar även bra för toppreps- eller ledklättring inomhus, särskilt för de klättrare som börjat ge sig på lite mer avancerade väggar. För de klättrare som fokuserar enbart på bouldering så rekommenderar vi dock ett par skor med en mer aggresivt utformad sula.

Överdelen på Black Diamond Focus är gjord i läder vilket gör att den kommer anpassa sig något efter formen på din fot.

Att tänka på vid köp av klätterskor

Klätterskor må vara mindre komplicerade än många andra delar av din klätterutrustning, trots det är det väldigt viktigt att klätterskorna är anpassade för just dig och din klättring. Här har vi listat ett par saker du bör ta hänsyn till innan du köper nya klätterskor.

Typ av klättersko och användningsområde

Det första du bör tänka på när du ska köpa dina klätterskor, är vad du har tänkt använda dem till. Klätterskor hittas huvudsakligen med tre olika formfaktorer, som alla har sina för och nackdelar. Formfaktorn beskriver hur mycket tårna är böjda, nedan hittar du en förklaring till vad de olika formerna innebär samt vad de olika fördelarna och nackdelarna är.

Erfarna klättrare har ofta mer än ett par klätterskor, då alla klätterskor är bra på olika saker. Om du vet med dig att du verkligen gillar att klättra, och kommer göra det under en lång tid framöver, så blir det heller ingen ökad kostnad då två par klätterskor håller minst dubbelt så länge som ett par klätterskor.

Neutrala klätterskor – Perfekt för nybörjare

Neutrala klätterskor är perfekt för nybörjare. I dessa skor så ligger dina tår platt mot sulan, vilket gör att de är ungefär lika bekväma som vanliga skor. Även erfarna klättrare kan ta nytta av neutrala skor, då de passar mycket bra för långturer där man klättrar flera replängder under samma klättertur (kallas ofta för multi-pitches). Dessa skor fungerar även oerhört bra för sprickklättring, då den neutrala profilen gör det lättare att få in foten i själva sprickan.

Fördelar
 • Perfekt för nybörjare 
 • Bekväma
 • Optimal för sprickklättring
 • Passar bra för inomhusklättring utan överhäng
Nackdelar
 • Fungerar inte särskilt bra på tekniska leder med mycket överhäng
 • Tjockare sula än övriga skor. Mer bekvämt men ger mindre kontakt mot väggen

Mellan – Skor alla bör ha

Dessa klätterskor kan ses som ett mellanting av de andra varianterna. De fungerar till det mesta, men de är inte bäst på något. Den största skillnaden mellan en neutral och en mellan klättersko är att tårna är böjda aningen inåt, detta gör att du får mer kraft gentemot små grepp samt underlättar när du klättrar leder med överhäng. De har även en mycket tunnare sula än neutrala skor vilket gör att du får bättre kontakt med väggen. Dessa skor vill du nog inte ha på dig under en hel dag av klättring, men du kan ändå ha på dem under vilotiden mellan försök – bara inte alltid.

Fördelar
 • Böjda tår ger dig en mer kraftfull position
 • Tunn sula. Mindre bekvämt men högre prestanda
 • Fungerar bra för all sorts klättring
Nackdelar
 • Mindre bekväma än neutrala skor
 • Inte bäst på något

Aggresiva klätterskor – För avancerad klättring

Aggresiva klätterskor kännetecknas av att tårna är kraftigt böjda inåt. Detta är optimalt vid klättring med överhäng och tekniska leder där greppen är mindre. I övrigt är sulan utformad på samma sätt som en mellansko. Aggresiva klätterskor må vara minst bekväma utav alla tre varianter, men när man klättrar överhäng så lägger de faktiskt väldigt lite tryck på tårna, vilket gör att de just där och då är ganska bekväma. När du vilar vill du dock antagligen ta av dessa skor.

Fördelar
 • Bäst prestanda på allt förutom sprickklättring
Nackdelar
 • Fungerar sämst av alla skor vid sprickklättring.
 • Minst bekväma

Olika material på klätterskor

När man pratar om vilket material klätterskor är tillverkade i, så är det ovansidan av klätterskon man brukar referera till. Ovansidan tillverkas antingen i läder eller någon form av syntetmaterial. Den största skillnaden mellan klätterskor i läder och klätterskor i syntetmaterial, är att läderskorna formar sig mer efter foten. Där det är tryck, så stretchas de en aning.

Allt som allt kan en klättersko som är tillverkad i ren läder öka en hel skostorlek, medans en klättersko i fodrat läder öka en halv storlek. Ju tightare skon sitter, ju mer kommer den öka i storlek.

Syntetiskt

Klätterskor i syntetmaterial behåller sin form mer än de som är tillverkade i naturmaterial. Därför är det extra viktigt att skorna passar bra från början och att det inte finns någon obekväm tryckpunkt.

Syntetmaterial är dessutom mer slittåligt än läder, och även lättare att rengöra då de är mer tåliga för vatten. Detta gör att de är optimala för utomhusklättring. Klätterskor i syntetmaterial är dessutom lämpliga för veganer.

Läder

En klättersko ska sitta tight, men om du känner att alla klätterskor är obekväma så kan det vara en bra idé att titta på läderskor. Läder ger med sig där det är tryck, vilket gör att de storleksmässigt kan öka aningen med tiden. Klätterskor i ren läder kan alltså sitta lite mer tight än skor i andra material, detta kan vara bra att veta om du velar mellan två storlekar.

Klätterskor i läder andas dessutom mer än syntetmaterial, vilket minskar fotsvett. Dock så eliminerar det inte denna doft, långt ifrån. Det är viktigt att du förvarar dina klätterskor på ett ställe där de får möjlighet att andas. Att lämna dem i ryggsäcken efter en klättertur gör dels att lukten aldrig försvinner, men om de är fuktiga får de aldrig möjlighet att torka. Ta hand om dina klätterskor för att öka livslängden på dem.

Fodrat läder

Klätterskor tillverkade i hybridmaterial kan vara en bra komprimiss mellan rent läder och syntet. De har möjlighet att forma sig något efter foten, men de stretchar inte lika mycket som klätterskor i rent läder. Ovansidan av dessa skor är tillverkade i läder, medans insidan är täckt i någon form av syntetmaterial. Detta innebär att de andas mer än skor som är gjorda i rent syntetmaterial, men de andas såklart inte lika bra som de klätterskor som är tillverkade i läder. 

Passform på klätterskor

Att klätterskorna passar dina fötter bra är såklart det allra viktigaste. Klätterskor är inte som traditionella skor, då de ska sitta mycket tightare. Skor från olika tillverkare kan dessutom variera ganska mycket i storlek.

En bra början är att du kollar på skor med samma skostorlek som du vanligtvis har, men var beredd att du kanske måste gå ner en storlek eller två för att hitta de optimala skorna för just dig.

Tips för att hitta klätterskor som passar bra

 • Undvik skor där det är luft mellan dina tår och insidan av skon, då detta gör att du kommer få dåligt fäste när du placerar foten på ett grepp.
 • Hälen ska sitta tight mot baksidan av skon. Testa detta genom att ställa dig på tå, om du får in ett finger bakom hälen så måste du gå ner en storlek.
 • Det ska inte göra ont att stå på tå. Det är här du behöver som mest hjälp av skorna och då får de inte svika.
 • Testa skorna på eftermiddag/kväll, eller allra helst efter du redan har klättrat. Detta är för att dina fötter sväller upp under dagen samt efter du har utövat fysisk aktivitet.
 • Skorna ska sitta tight men inte obekvämt. Jobbiga tryckpunkter kommer i längden förhindra dig från att klättra.

Skillnad på klättersko för killar respektive tjejer, MEN

Klätterskor tillverkas i både herr och damvarianter, dock så bör inget kön utesluta den ena eller den andre varianten. Se det som att skorna finns med två olika passformer, många kvinnor föredrar herrskor och många killar föredrar damskor.

Damskor, som ibland även kallas low-volume (eller LV) är skurna närmare ankeln, har mindre utrymme för hälen, är lite smalare samt har en aningen längre tåbädd jämfört med herrskor. Detta är optimalt för de som har en smalare fot, ett lågt fotvalv. De som har en bredare eller högre fot bör istället kolla på herrskor.

Köpa klätterskor online

Att köpa klätterskor online må kännas som en utmaning. Men vi klättrare gillar utmaningar, eller hur? Alla skor vi har valt ut i denna guide är skor som vi själv testat och använt oss av någon gång under vår klätterkarriär. I Sverige är de vanligaste klätterskorna av märkena Black Diamond och La Sportiva. Vi håller på att scouta efter bra klätterskor av andra märken som vi kan testa, men vi känner ingen stress över detta. Det viktigaste enligt oss är att alla klätterskor vi rekommenderar har en hög kvalitet och god prestanda.

När du köper klätterskor online kan det vara en bra idé att beställa hem mer än en storlek. Detta då klätterskor sitter annorlunda än vanliga skor så det är svårt att veta i förväg exakt vilken skostorlek man ska satsa på. Kom ihåg att du har 30 dagars öppet köp vid beställning av klätterskor på internet, var inte rädd att utnyttja denna.