Houdini Wadi

Priser för Houdini Wadi

Specifikationer

Vikt: 230 gram

Material: 94% polyamid 6% elastan

Prisvärda & minimalistiska klättringsbyxor

En av de billigaste klätterbyxorna i denna artikel är Wadi Pants från Houdini. Den främsta egenskapen med dessa byxor är att de har ett väldigt litet fotavtryck.

Ett väldigt litet fotavtryck – vad menas med det? Jo, dessa byxor är synnerligen tunna. Detta för med sig flera fördelar. Dels är de väldigt lätta att packa då de tar upp väldigt lite plats. De är även väldigt svala, vilket gör de särskilt lämpade för klättring på t.ex. Varma sommardagar. Även i klätterhallen, där fickor & utrustningsband är mindre viktiga så skiner dessa extra starkt.

En av nackdelarna med Houdini Wadi är att den har ganska små fickor. Detta gör att de är mindre lämpliga som vardagsbyxor. Om man använder dessa byxor vid utomhusklättring så innebär det även att man måste ha det mesta i sin klättringsryggsäck. Vilket för somliga inte alls är något problem, men det är helt klart något vi vill att man är medveten om innan man köper dessa.

Klättermusen Gefjon

Priser för Klättermusen Gefjon

Specifikationer

Vikt: 420 gram

Material: 98% ekologiskt bomull 2% spandex

Premium klätterbyxor från svenska Klättermusen

En av de mest populära klätterbyxorna från Klättermusen är Gefjon. Det är ett par ofodrade
byxor som har väldigt trevliga egenskaper, både för klättring men även för vardag. Dessa klätterbyxor är särskilt lämpade för klättring utomhus, då de extra fickor & band som denna kommer med är särskilt väl lämpade då, men även för inomhusklättring är det ett bra alternativ med tanke på hur bekväma de är.

Gefjon har – som de flesta byxor, två vanliga fickor på framsidan. Dessa är dock avsevärt mycket större än traditionella fickor. Detta gör att de är lätta att komma åt även om du har klättersele på dig. Bakfickorna följer samma tema. Längre ned på benet hittar vi ficka nr 5, denna med en praktisk dragkedja där du till exempel kan förvara mobiltelefonen.

På vänster ben hittas ett fiffigt stretchband som passar perfekt för klätterborsten, eller för att tillfälligt kroka på en karbin, eller knyta fast en slinga.

Materialet är mestadels ekologisk bomull, men byxorna innehåller även 2% spandex. Som ni kanske kan räkna ut på namnet spandex, så tillför detta att byxorna är stretchiga – vilket är en väldigt viktig egenskap vid klättring.

Klättermusen har ett väldigt unikt designspråk, vilket gör att deras produkter är väldigt unika sett till marknaden i stort. Gefjon är inget undantag. Den har såklart Klättermusens distinkta kilskärning, vilket tillåter extra mycket stretch. Den har även ett ganska annorlunda stängningssystem. Den har en knapp, som sig bör – men istället för att trä in knappen genom ett hål, så trär man en tygkrok över knappen. Helt klart en fiffig och uppskattad lösning som bidrar till helhetsintrycket av dessa klätterbyxor.

Patagonia Altvia

Priser för Patagonia Altvia

Specifikationer

Vikt: 323 gram

Material: 86% polyester 14% elastan

Skalbyxor för klättring under vår, höst & vinter

Patagonia håller en särskild plats i många klättrares hjärta. Sedan de grundades 1973 har de haft ett hållbarhetsangemang där varje produkt är framtagen med hänsyn till miljön. Altvia är inget undantag, med en synnerligen hög andel återvunna material så har den ett mindre avtryck på miljön än motsvarande byxor från de flesta andra tillverkare.

Men du kanske undrar hur lämpade de är för klättring. Och där kan vi med glädje berätta att de är riktigt bra! Eftersom de är tänkta som skalbyxor så har de störra andel elastan än de flesta andra klätterbyxor. Detta är viktigt eftersom tanken är att man ska ha flera värmande lager, något som såklat påverkar rörligheten i övrigt.

Alla fickor på övre delen av byxorna har mesh på insidan. Detta gör att de ligger tightare mot kroppen, vilket är gynnsamt när man har klättersele. En annan detalj som minskar profilen på dessa byxor är att de har ett inbyggt bälte, som gör det enkelt att justera passformen beroende på vad för övriga kläder & klätterutrustning du har på dig.

Eftersom detta är en skalbyxa, så måste den såklart tåla en del väta. Patagonia Altvia är behandlad med DWR (durable water repellant). Även här har de tänkt på miljön, då de använder sig av en DWR som inte innehåller PFC, som är ett väldigt kontroversiellt material sett till dess negativa påverkan på miljön.

Patagonia Altvia är – utöver väldigt bra klätterbyxor, även lämpliga till mycket annat. Den fungerar såklart ypperligt som vardagsbyxor, men egenskaperna de besitter är även lämpliga för vandring, skidåkning eller andra friluftsaktiviteter.

Houdini Adventure

Priser för Houdini Adventure

Specifikationer

Vikt: 323 gram

Material: 86% polyester 14% elastan

Klättertights för bästa känslan

För dig som främst klättrar inomhus är klättertights ett bra alternativ. Gentemot traditionella klätterbyxor så har du högre rörlighet i tights. Houdini Adventure har högre midja än de flesta andra tights, vilket gör att de sitter väldigt bra. En annan fördel är att de har en justerbar midja, vilket gör passformen extra god.

Vilka egenskaper ska bra klätterbyxor ha?

De viktigaste egenskaperna för klätterbyxor är att de ska tillåta god rörlighet & vara bekväma. De ska sitta relativt tight, eftersom man inte vill störas av överflödigt material.

Dilemmat med hållbarhet

Hållbarhet är ett tvåeggat svärd när det kommer till klätterbyxor. Det är såklart en väldigt viktig egenskap, eftersom de tenderar att leva ett ganska tufft liv – med skrap mot stenar, väggar, kvistar m.m. Att göra klätterbyxorna mer hållbara har dock en negativ effekt på andra egenskaper. Byxorna blir varmare, rörligheten påverkas negativt, och det blir mer vikt att transportera upp på väggen. Det är alltså en balansgång, och därmed viktigt att du väljer rätt klätterbyxor baserat på vad för klättring du gör. Om du vill klättra ute på vår & höst behöver du antagligen ha ett par klätterbyxor som är lite varmare. På sommaren är varma byxor mindre viktigt, men hållbarhet bör fortfarande prioriteras högt. Om du å andra sidan enbart klättrar inomhus så kan du med fördel välja en variant med tunnare tyg, då hållbarhet är en mindre viktig faktor – och du då hålls svalare.