Vad är bouldering?

Bouldering är en form av klättring där man klättrar på lägre väggar utan rep. Om man faller, så faller man. Säkerhetsutrustningen består av en matta som dämpar fallet. De leder man klättrar brukar oftast kallas för ”problem”, för att ta sig till toppen ska man såklart lösa problemet.

Bouldering är lämpligt för de som är intresserade av att testa på klättring men inte har någon kompis som kan hjälpa till med säkring. Den enda utrustningen man egentligen behöver för att testa på bouldering inomhus är ett par klätterskor, och de går ofta att hyra. 

Vi nämner att bouldering är lämpligt för nybörjare, men bara för det så är det inte på något sätt en typ av klättring som mer rutinerade klättrare lämnar bakom sig. Tvärtom! De problem man klättrar när man bouldrar är generellt sett inte högre än 5 meter, så fokus ligger mer på teknik snarare än på uthållighet. 

Såhär kul kan man ha det när man bouldrar!

Säkerhet vid bouldering

Om du bouldrar inomhus så är det viktigt att du läser och följer ordningsreglerna. Här har vi listat några saker som du bör tänka på vid bouldering inomhus.

  • Respektera andra klättrare och stressa inte upp på väggen. Gå inte heller nära andra klättrares fallzon.
  • När du tagit dig till toppen av problemet så är det säkrare att klättra ner än att hoppa ner. Det går självklart att kompromissa och klättra ned en bit för att sedan hoppa, men undvik att hoppa ändra från toppen. 
  • Mattan är inte till för att förvara dina saker på. Lämna de åt sidan
  • Fall säkert. Landa inte med raka ben utan böj knäna när du landar för att dämpa fallet.

Om du bouldrar utomhus så är det även nödvändigt att använda sig av en crashpad. Det kan också vara bra att ha en kompis som ”spottar” (engelska) åt dig.

Att ha mer än en crashpad kan vara bra då man kan lägga dem på varandra, eller sprida ut dem över två potentiella landningspunkter. En bra sak att tänka på vid användning av flera crashpads är att om man lägger de precis bredvid varandra så är det lätt stuka foten om man skulle landa mellan dem, så det gäller att vara försiktig även här.