Klättersele för inomhus och utomhusklättring

För alla som inte bouldrar eller friklättrar så är klätterselen den allra viktigaste delen av säkerhetsutrustningen. En bra klättersele sitter bekvämt och diskret på din kropp, samt är inte i vägen eller förhindrar inte dina rörelser på något sätt.

Vi rekommenderar att du redan från början investerar i en klättersele som har alla de funktioner du kan tänkas behöva i framtiden. En klättersele håller generellt sett under en väldigt lång tid, så att behöva köpa en ny bara för att den första selen du köpte inte hade nog med utrustningsslingor är väldigt tråkigt.

Närbild klättersele

Denna artikel innehåller annonslänkar som hjälper oss att driva Klätterskon.se. 

Utvalda produkter

Populär klättersele

Klättersele black diamond

Black Diamond Solution

Bästa budgetselen

Klättersele edelrid jay 3

Edelrid Jay III / Jayne III

Optimal för ledklättring

mammut sender Klättersele baksida

Mammut Sender

Allsidig klättersele som passar bra för klättring både inomhus och utomhus

Black Diamond Solution

Black Diamond Solution är en av marknadens mest populära klätterselar. Anledningen till att den är populär är inte på grund av antalet materialslingor eller att den har en låg vikt. Black Diamond Solution är istället populär för att det är en av de allra bekvämaste klätterselarna på marknaden.

Black diamond skryter om deras Fusion Comfort teknik som används för att fördela vikten jämt över både ben och midja. Denna klättersele är den absolut bekvämaste som vi testat. Både att hänga i samt när du utför säkring är det en fröjd att bära. Det finns inga tydliga tryckpunkter utan vikten är jämt fördelad över det väl tilltagna midjebältet samt båda benslingorna.

 

Fusion Comfort Technology introduces three separate strands of low-profile webbing in both the fixed leg loops and waist to create superior load distribution while reducing pressure on sensitive points. Designed to fit the contours of your body, the Solution maximizes freedom of movement and comfort, without sacrificing performance.

Den enda tydliga nackdelen med denna klättersele är att materialslingorna inte är särskilt stora. Det bidrar såklart till att den är slimmad och kompakt, men det gör även att den inte lämpar sig särskilt bra till tradklättring. Till all annan klättring rekommenderar vi denna starkt. Solution kommer dessutom i både dam- och herrstorlekar, vilket gör det lättare att hitta den perfekta storleken för just dig.

Funktioner

Specifikationer
Märke
Black Diamond
Modell
Solution
Benslingor
Elastiska
Materialslingor
4 + 1 stycken
Vikt
Ca 330 gram

Herrsele

Damsele

Billig klättersele med god säkerhet

Edelrid Jay III / Jayne III

Edelrid Jay och Jayne III (för herr respektive dammodeller) är den billigaste klätterselen i detta test. Men tro inte att den faller kort bara för det. Edelrid har lyckats skapa en billig klättersele som är väl lämpad för både topprepsklättring och ledklättring. 

Klätterselen kommer med justerbara benslingor, dessa är inte lika bekväma som elastiska då de inte fördelar vikten lika jämt över hela slingen, det är något som tydligast märks när du belastar repet genom att hänga i det. När du faktiskt klättrar är skillnaden inte lika stor i bekvämlighet. Fördelen med dessa benslingor är att det är lätt att få de att passa väl, oavsett vilka byxor du har på dig. 

Materialslingorna är större än de vi hittar på Black Diamond Solution vilket kan vara en fördel när du klättrar långa sportleder där du behöver många quickdraws eller om du behöver slingor för att bygga standplats.

Funktioner

Specifikationer
Märke
Edelrid
Märke
Jay / Jayne
Benslingor
Justerbara
Materialslingor
4 stycken
Vikt
400 - 465 gram

Herrsele

Damsele

Minimalistisk klättersele speciellt anpassad för ledklättring

Mammut Sender

Mammut Sender är en klättersele speciellt anpassad för sportklättring på led. Den har två förstärkta främre materialslingor där du kan fästa dina quickdraws, samt två små materialslingor som inte är förstärkta på baksidan. I de bakre kan du fästa slingor och karbinhakar, men vi hade inte lagt någon större mängd quickdraws här. Den har även en  extra slinga som är speciellt anpassad för att fästa kritpåsen i.

Du får välja själv om du vill ha elastiska eller justerbara benslingor. Båda är väl vadderade och sitter bekvämt mot benen. Midjebeltet är självlåsande vilket underlättar när du ska justera passformen. Både midjebältet och benslingorna är perforerade vilket ökar lufttillförseln och minimerar svettbildning.

Funktioner

Specifikationer
Märke
Mammut
Modell
Sender
Benslingor
Justerbara / Elastiska
Materialslingor
4 + 1 stycken
Vikt
Ca 340 gram
Justerbara benslingor
Elastiska benslingor

Premiumsele som passar till allt - Stark rekommendation för tradklättring

Petzl Sitta

Petzl Sitta är en ultralätt klättersele som fokuserar på att verka men inte synas. Vad menar vi med det då? Jo, dels är denna klättersele oerhört lättpackad. Du viker enkelt ihop den till ett litet paket som smidigt glider in i klätterryggsäcken. Men framförallt  så är den överlägset lättast i detta test, och det är något som märks direkt du kliver in i den. Vid klättring ger den total rörelsefrihet och det märks knappt att du har på den.  

Petzl Sitta är utrustad med fyra väl tilltagna materialslingor samt en extra slinga på baksidan för kalkpåsen. Det som är unikt med dessa materialslingor är att varje slinga är uppdelad i två ”sektioner”, genom ett band som  går från midjebältet till mitten av själva slingan. Detta gör det oerhört enkelt att organisera det du väljer att ta dig med upp på väggen. Denna funktion är schysst att ha när du sportklättrar utomhus, men där den verkligen skiner är vid tradklättring då du har med dig mycket utrustning.

Benslingorna är elastiska, och materialet i dessa slingorna har väldigt hög stretchförmåga. Vi testade selen med ganska tjockt vadderade klätterbyxor och det gjorde den inte på något sätt obekväm. Petzl påstår att den är väl lämpad för isklättring, vilket vi definitivt kan tänka oss då den även är utrustad med två platser speciellt anpassade för Caritool, vilket är karbiner som används vid isklättring.

Den enda nackdelen med Petzl sitta är att den inte är särskilt bekväm att hänga längre stunder i. Detta har att göra med att de har minskat på vadderingen för att göra den så pass lätt som den är. Vi kan ändå rekommendera Petzl Sitta till allt ifrån topprep inomhus till krävande tradleder som görs med flera replängder. 

Funktioner

Specifikationer
Märke
Petzl
Modell
Solution
Benslingor
Elastiska
Materialslingor
4 + 1 stycken
Vikt
Ca 270 gram
Petzl Sitta Medium
Petzl Sitta Large

Klättersele för de små

Black Diamond Momentum Klättersele för barn

Black Diamond Momentum finns i både barn och vuxenvariant. Denna klättersele håller samma goda kvalitet som Black Diamonds övriga produkter. Den är speciellt framtagen för barn vilket innebär att den har goda justeringsmöjligheter.

Selen är utrustad med två materialslingor och självlåsande justering på midjebältet. Fler klätterselar för barn hittar du på Outnorth, Climbing247 och Outdoorexperten.

Funktioner

Specifikationer
Märke
Black Diamond
Modell
Momentum
Benslingor
Justerbara
Materialslingor
2 stycken
Vikt
240 gram

Att tänka på vid köp av klättersele

Det första du bör tänka på när du köper klättersele är vilken sorts klättring du har planerat att göra. Här bör du inte enbart ta hänsyn till ditt kortsiktiga behov, utan även fundera vad för sorts klättring du kan tänkas utföra i framtiden. 

Om du bara har tänkt att klättra topprep inomhus, så är  det inte jätteviktigt att du har många utrustningsslingor. Det är inte heller lika viktigt att klätterselen har justerbara benslingor, då ditt val av kläder inte beror lika mycket på väder som när du klättrar utomhus. Om detta är fallet så kan du sikta på att köpa en lite billigare klättersele, då det rent säkerhetsmässigt sett inte är någon skillnad på de olika selarna.

Fördelen med en lite dyrare klätterselesele rent generellt sett, är att de antingen är bekvämare eller lättare än motsvarande billig klättersele. Det är svårt att få både och, antingen är de anpassade för att vara väldigt sköna att ha på sig samt hänga i, men då väger de även lite mer då detta kräver extra vaddering. Å andra sidan finns det klätterselar som inte är lika sköna att hänga i, men som istället fokuserar på att vara minimalistiska och ”inte i vägen”.

Att en klättersele är dyrare betyder inte att den är säkrare. Alla klätterselar går igenom samma rigorösa säkerhetstester. Skillnaden mellan en dyr och en billig klättersele ligger främst i materialval och justeringsmöjligheter.

Vad skiljer olika klätterselar åt?

De flesta, eller i allafall de vanligaste klätterselarna bygger på samma beståndsdelar. De består av ett midjebälte och två stycken benslingor, dessa är ihopkopplade på framsidan med en kraftig centralögla. Det som skiljer de åt är främst design och materialval.

Just nu är den här guiden utformad med enbart klätterselar för topprep, sport- och tradklättring i åtanke. Det finns även klätterselar utformade för till exempel alpin klättring och isklättring. I framtiden har vi tänkt utöka denna guiden så den täcker även dessa sorters selar. 

Benslingor

Benslingor kommer i två olika varianter. Justerbara och elastiska. Att själv kunna justera hur tight benslingorna sitter mot dina lår är viktigast främst vid utomhusklättring då vädret styr över vilka kläder du behöver ha på dig. Elastiska benslingor sitter å andra sidan bekvämare då de fördelar vikten jämnt över hela kontaktytan

Utrustningsslingor

Vad du fäster i utrustningsslingan, samt hur många du behöver beror på vilken sorts klättring du utför.

Det mest grundläggande är såklart kritpåsen, vi föredrar att fästa den på baksidan av selen, i mitten. Detta gör att oavsett vilken hand du använder för att nå efter kalk, så är avståndet till kritpåsen lika långt. Detta är dock bara möjligt om du har en sele med fem utrustningsslingor. Det går såklart även bra att fästa i någon av de övriga två bakre slingorna. Vi rekommenderar dock att du inte fäster den på någon av de främre slingorna då den tenderar att vara i vägen för din klättring samt gör det väldigt svårt att kalka med båda händerna.

De flesta klätterselar har fyra utrustningsslingor, detta räcker gott och väl till all sorts klättring. Vid tradklättring är det dock en fördel att ha en klättersele med fem utrustningsslingor, då du har med extra mycket utrustning. Med fem slingor kan du använda de två främre utrustningsslingorna till dina primära kilar, och de två bakre till dina reservkilar. Den bakre selen kan du sedan fästa dina slingor, din kritpåse samt annan nödvändig utrustning i.

Skillnad på klätterselar för killar och tjejer

De flesta klätterselar kommer i två olika varianter. En damvariant och en herrvarriant. Det finns även de klätterselar som kommer i unisex-format. 

Den största skillnaden mellan en klättersele för herrar och en klättersele för damer är att damvarianten har en högre och smalare midja än motsvarande herrvarriant.  Det är egentligen inte särskilt viktigt vilket kön en klättersele är tillverkad för, då en klättersele för damer kan mycket väl passa för en kille och motsvarande är sant även för tjejer. Man kan se det som att de flesta klätterselar kommer i två olika varianter som passar olika bra beroende på vilken kroppstyp du har. 

Klättersele för barn

Klätterselar för barn kommer i två varianter. Antingen som en vanlig sittsele som fungerar likadant som en traditionell sele för vuxna, eller som en helkroppssele. Tidigast ålder för att använda en sittsele är ungefär 5 år, men det är väldigt individuellt från barn till barn. 

Det är svårt att säga från exakt vilken ålder ett barn kan gå över från helkroppssele till sittsele, då det beror på hur deras kropp är byggd. Ett fall i en klättersele ställer högre krav på muskulatur, och om ditt barn inte är nog  utvecklat så kan det sluta väldigt dåligt om de använder en klättersele som inte är anpassad för deras kropp. Det säkraste valet är alltid att använda en helkroppssele. Kanske går det att hyra båda varianterna på erat klättergym, för att på så vis tillsammans bestämma er för vilken som är mest lämplig?

Fördelen med en sittsele gentemot en helkroppssele är att fästknuten flyttas ned på kroppen, vilket gör att den inte är i vägen vid klättring. Att vänja de vid att använda en sittsele är dessutom bra då det ger de en möjlighet att öva in de olika säkerhetsmoment som är nödvändiga. 

Klätterselar för barn kommer rent generellt sett med ett större intervall av justeringsmöjligheter. Detta då de ska passa barn i så många olika storlekar och former som möjligt, och att de ska kunna växa in i den och ha den under många år av klättring. De flesta klätterselar för barn är OneSize fits all.

Helkroppssele

En helkroppssele är särskilt lämpad för mindre barn och gravida kvinnor. De passar även bra för de klättrare som inte har en särskilt markerad midja. En helkroppssele är väl lämpad för dessa då den fördelar belastningen över en mycket större del av kroppen än en vanlig sittsele. 

Hur ska en klättersele sitta?

Alla klätterselar är olika, och det är även vi klättare. Att hitta en klättersele som passar just dig behöver dock inte vara särskilt svårt då möjligheterna för justering oftast är rätt goda. Här går vi igenom lite kort hur du vet att en klättersele sitter säkert.

Runt midjan

Midjeremmen ska sitta just ovanför höftbenet. Detta är viktigt för att säkerställa att du inte glider ur selen om du skulle hamna upp och ned. Dra åt midjeremmen så att den sitter ordentligt, men inte obekvämt. Om du får in mer än två fingrar mellan klätterselen och midjan så sitter den för löst. Än viktigare är att du kontrollerar att den inte går att dra ner över höftbenen.

Att klätterselens justering är i sitt max- eller minimumläge är inget problem rent säkerhetsmässigt sett, men dåliga inställningsmöjligheter kan skapa problem i framtiden.

Benen

Hur och var benslingorna sitter påverkar inte säkerheten på samma sätt som runt midjan. Här är det viktigaste att de sitter skönt och inte hindrar dina rörelser på något sätt. När du provar klätterselen, testa använda dina fötter och ben som du gör när du klättrar. Sträck på dig, gör höga knän och andra rörelser. Benslingorna ska inte kännas begränsande på något sätt. 

Ju tightare benslingorna sitter runt benen, ju skönare kommer klätterselen vara att hänga i. 

Hur du tar på en klättersele

  1. Öppna benslingorna och gör midjebältet så stort som möjligt.
  2. Håll i selen och gör en visuell besiktning. Kontrollera att benslingorna inte korsar varandra eller är upp och ner samt att de bakre snabbfästerna för benslingorna inte går kors och tvärs.
  3. Se till att centralöglan ska vara framåt. Kliv i klätterselen med ett ben i taget och dra sedan upp den över midjebenet. 
  4. Justera den så att den sitter säkert kring midjan. Klätterselen sitter bra om du inte känner någon tydligt obekväm presspunkt och den inte går att dra ner över höftbenet igen. 
  5. Justera benslingorna så att de sitter bekvämt. Kontrollera att de inte begränsar rörligheten
  6. Viktigt: Kontrollera att spännet för midjeusteringen är åtdraget. Det finns de som automatiskt låser sig, samt de som låser sig genom att föras tillbaka genom spännet. Om du är osäker på vilken typ du har så råder vi dig att läsa säkerhetsbladet.

Känner du att det är något vi missat? Har du någon fråga? Tyck gärna till i vårat kommentarsfält nedan 🙂 Vi strävar ständigt efter att bli bättre och tar gärna emot din feedback.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.